Kawa zapobiega cukrzycy typu 2

Duńscy naukowcy zidentyfikowali związki obecne w kawie, które zapobiegają cukrzycy typu 2 - informuje czasopismo Journal of Natural Products.

coffee

Fot. Gunel Farhadli / FoodiesFeed

Badaczom z Danii udało się zidentyfikować dwa związki odpowiedzialne za zapobieganie cukrzycy typu 2: kwas kawowy i kafestol. Zespół pod kierunkiem endokrynologa dr Sorena Gregersena ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus badał wpływ różnych związków pochodzących z kawy na szczury.

Naukowcy zaobserwowali m.in., że kwas kawowy powodował zwiększenie wydzielania insuliny po dodaniu glukozy. Ponadto zauważyli, że kafestol nasilał wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych gryzoni, osiągając poziom typowy dla obecnie stosowanych leków przeciwcukrzycowych.

Gregersen twierdzi, że kafestol jest potencjalnie dobrym punktem wyjścia do dalszego opracowywania leków przeciwcukrzycowych. Dopóki takowe nie powstaną zaleca wypijanie 2–3 filiżanek kawy dziennie.

Data publikacji:
Zobacz pozostałe Porady